1. Ana Sayfa
  2. Haberler

Şeker mi? Hayır!

Şeker mi? Hayır!
0

 

Şeker mi? Hayır!

Şeker; şeker kamışı, şeker pancarı, patates, mısır, buğday gibi bitkilerin sap ve köklerinin öz suyundan veya nişastasından çıkarılan tatlı bir maddedir. Bu tanımlamada oldukça masum dursa da hiç de masum olmayan bir gıda maddesidir. Uzmanlara göre de en az sigara kadar zararlıdır ki çoğu doktor şeker için en tatlı zehir tanımlamasını yapmaktadır. Peki hiç mi şeker almamalıyız? Tabi ki hayır. Çünkü şekerin vücut için çok önemli fonksiyonları bulunmakta. Öncelikle şeker iyi bir enerji vericidir. Beynimiz faaliyetlerini şeker olmadan yerine getiremez. Depresyonun etkilerini azaltıp kişinin pozitif düşünmesine yardımcı olur. Çeşitli mineral ve besleyiciler içerir. 
 
Zaten kaçınılması gereken şeker işlenmiş şekerdir. İşlenmiş şeker farklı bir tabirle hızlı şekerdir ve kana karışması 15-20 dakikadır. Bu da vücutta ani dalgalanmalara neden olabilmektedir. Ancak doğal olarak tahıl, sebze ve meyvelerden alacağımız şekerin kana karışması 3-4 saattir. Öncelikle yazımızda şekerin zararlı etkilerine bir bakalım ondan sonra da hangi gıda maddesinde ne kadar şeker var öğrenelim. 
Fazla alınan şekerin zararları: 
Buraya şekerin zararları diye bir başlık atmak istemedim çünkü şeker yukarıda belirttiğim gibi vücut için kritik etkiye sahip bir madde. O yüzden fazla şekerin zararları yazdım.Eğer aldığınız şekeri azaltmaya karar verdiyseniz daha sağlıklı bir yaşam için kesinlikle doğru yoldasınız. 20. Yüzyılın yaygın gıda maddesi şeker obezite salgınından sorumlu tutuluyor ve kalp-damar hastalığı riskini arttırdığı söyleniyor. Madde madde sıralayacak olursak:
 
1. Kanser hücreleri şekerle beslenir. 
2. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini arttırır. 
3. Obeziteye neden olur. 
4. Metabolizma dengesini bozar. 
5. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, ülser, böbrek fonksiyon bozukluğu ve daha birçok hastalığa neden olur. Gerçekten de şekerin 20. Yüzyılda aşırı tüketilmeye başlanması ve hastalıkların yaygınlaşması arasında ciddi bir ilişki vardır. 
6. Bağışıklık sistemini zayıflatır. 
7. Vücudun mineral dengesini bozar. 
8. Hamileler çok dikkatli almalıdır. Çünkü bebeklerde ilerde kalp rahatsızlığına neden olabilir. 
9. Okul çağındaki çocuklarda dikkat dağınıklığına neden olur. 
10. Diş ve diş eti hastalıklarına neden olur. 
11. Derimizdeki kollajen yapısını bozar ve ciltte kırışıklıklara neden olur. 
12. Hemoroid ve basura neden olur.Fazla alınan şekerin daha birçok zararı bulunmakta ancak burada başlıca etkilerini belirtmeye çalıştım.
Peki günlük şeker ihtiyacımız ne kadar? 
 
 Belki de aldığımız miktara göre oldukça düşük miktarda şekere ihtiyacımız var. Kadınlarda 25 gr. Erkeklerde ise 37.5 gr. 
Havuç (100 gr.)
5 gr.
 Tatlı patates (100 gr.)
18 gr.
Nohut(100 gr.)
11 gr.
Elma(100 gr.)
10  gr.
Muz (100 gr.)
12 gr.
Üzüm(100 gr.)
15 gr.
Kuru İncir(100 gr.)
48 gr.
Karpuz (100 gr.)
10 gr.
Kuru Üzüm(100 gr.)
59 gr.
1 porsiyon etli nohut yemeği(100 gr.)
20 gr.
1 kase sütlaç(100 gr.)
70 gr.
Patates cipsi (100 gr.)
52 gr.
1 orta dilim ekmek
35 gr.

Tablodan da görebileceğimiz gibi ilave şekere hiç ama hiç ihtiyacımız yok. Vücudumuzun şekere ihtiyacı olduğunu hissettiğimizde en azından kuru meyvelere yönelirsek daha sağlıklı bir tercih yapmış oluruz. Tabi ki arada ufak tefek kaçamaklarımız olabilir ama bunu hayatımızın bir parçası haline getirmemeliyiz. Fazla şekerden diyetimiz bozulur diye değil sağlığımız bozulur diye kaçınmalıyız.Sağlıcakla kalın…
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yazar Hakkında

Yorum Yap